Másik nyelvén beszélni 2/2.

nem_érti-768x432
Az előző cikkemben írtam arról, miért érdemes tudatosítani, hogy mindenkinek van egy preferált megjelenítő rendszere. Ez egy gazdagabb lehetőséget ad arra, hogy az üzenetünket biztosabban…

Az előző cikkemben írtam arról, miért érdemes tudatosítani, hogy mindenkinek van egy preferált megjelenítő rendszere. Ez gazdag választási lehetőségeket ad arra, hogy az üzenetünket biztosabban eljuttassuk a másik emberhez.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindig mindent el kell mondani mindegyik megjelenítő rendszerben. Hanem azt, hogy színesebbé tehetjük a beszédünket, és a közönség nagyobb hányadának figyelmét tudjuk lekötni, ha több megjelenítő rendszert is elérünk. Amire érdemes odafigyelni az, ha van egy mag üzenetünk, akkor azt viszont címezzük meg mindegyik csatornához.

Van még egy negyedik megjelenítő rendszer, ez a semleges. Vannak olyan szavaink, amelyek nem jelölik ki a megjelenítő rendszert, hanem mindenki a saját csatornáján keresztül értelmezi azokat.

Például amikor a figyelmet akarom irányítani, akkor ezek a lehetőségeim vannak:

vizuális: Lássátok meg, nézz ide, irányítsd oda a tekinteted,
auditív: halld meg, hallgass ide, fülelj oda
érző: érezd meg, érezd át, rámutatok arra, fordítsd arra a fejedet

És a semleges: figyelj ide, vedd észre.

A semleges szavak bármelyik csatornában működnek, és a másikra van bízva, hogy a preferált érzékelési csatornáján hogyan fogja értelmezni, működtetni azt.

Mindezek után, álljon itt egy gyűjtés az egyes megjelenítő rendszerekre utaló szavakból, az NLP-ben ezeket predikátumoknak nevezzük.

Vizuális

Tekintet, kép, fókusz, vizualizál, perspektíva, látszat, visszatükröz, tisztáz, világossá tesz, megvilágít, képzelet, éleslátás, jelenet, üres, aláhúz, szem, előrelátás, illúzió, illusztrál, szemügyre vesz, kilátás, áttekintés, néz, bemutató, napvilágra jön, elmosódott, sötét, színek, film, mozi, szemle, vízió, megfigyelés, tárgyak, térbeli elhelyezkedések (fent, lent, jobbra, balra), tájak, képek minőségi jellemzői, stb.

Auditív

Elmond,  süket, csöng, kérdez, hangsúlyoz, hall, hallható, hangoskodik, kikiált, szó nélkül hagy, elhallgat, zeng, elnémul, vokális, akcentus, ritmus, hangos, hangszín, rezonál, zaj, monoton, kibeszél, csend, disszonáns, csendes, néma, harmónikus, harsány, mesél, zene, hangutánzó szavak, hangok minőségi jellemzői, hangkeltéssel kapcsolatos szavak stb.

Kinesztetikus

Érintés, kezel, meleg, hideg, érdes, húz, megragad, nyomás, érzékeny, stressz, tapintható, feszültség, érintés, érintkezés, eltol, dörzsöl, szilárd, konkrét, lágy, markol, tart, karcol, elvisel, súlyos, sima, érzés,  egyensúly, idő és időérzékeléssel kapcsolatos szavak, mozgások, sportok, erő, stb.

Ízlelő (gusztatórikus)

Savanyú, zamatos, keserű, íz, sós, lédús, édes

Szagló (olfaktorikus)

Illatos, áporodott, bűzlő, büdös, füstös, friss

Semleges

Döntés, gondol, emlékszik, tud, meditál, felismer, jelen van, megért, kiértékel, megmunkál, tanul, motivál, változás, tudatos, megfontol, figyelem

Néhány kifejezés az egyes megjelenítő rendszerekben:

Vizuális

Most már látom.
Nagyító alá vesszük a kérdést.
Színesebbé teszi az életet.
Nekem úgy tűnik….
Rávetül a gyanú árnyéka.
Sötét színben látja a világot.
Ragyogó, fényes jövő.
Szemtől szembe.
Nincs tiszta képe az ügyről.
Vakfolt.
Utólag visszatekintve nevetni fogsz az egészen.
Ez megvilágítja a kérdést.
Bevillant a megoldás.
Üdítő látvány.
Lelki szemei.

Auditív

Azonos hullámhosszon.
Szóról szóra.
Hallatlan!
Harmóniában élni.
Az egyik fülén be, a másikon ki.
Ez nekem kínaiul van.
Veri a tamtamot.
Süket fülekre talál.
Megfújja a harsonát.
Megadja a hangot.
Zene füleimnek.
Véleményt hangoztat.
Kihallgatáson van.
Vigyázz a nyelvedre!
A megfelelő hangot üti meg.

Kinesztetikus

Érintkezésbe lépni.
Felfogni a gondolatot.
Megállj csak!
Ráteszi a kezét.
Összeomlás.
Áttörés.
A csontjaimban érzem.
Melegszívű ember.
Kemény fickó.
Nem tudlak követni.
Nem tenném érte tűzbe a kezemet.
Vastag a bőre.
Felszínen mozgó.
Szilárd alap.
Heves vita.

Olfaktorikus és gusztatórikus

Itt valami bűzlik nekem.
Édes pofa.
Mind a tíz ujját megnyalta utána.
Büdös a helyzet.
Keserű a pirula.
Savanyú a szőlő.

Forrása: Joseph O’Connor, John Seymour: NLP c. könyv

 

 

Kapcsolódó cikk

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre 2024-ben!  Jövőre januártól új program sorozatot akarok indítani, amihez fel akarom mérni, hogy mik azok a fejlesztési célok, amik a leghasznosabbak lennének számodra ahhoz, hogy jövő évi céljaidat sikerre vidd.  Ehhez készítettem egy...

Blog háttér
tréner
Szilágyi Csaba
NLP tréner és coach


Anno 2010-ben kezdtem el foglalkozni a területtel, 2014 óta pedig rendszeres segítő-coachként működtem közre az NLP Akadémián. 2019-ben John Grinder, Carmen Bostic St. Claire és Michael Carroll által minősítve, az NLP Academy-nél szereztem meg az NLP tréneri oklevelet.

Legutóbbi bejegyzések