NLP az egyes szakmákban, életterületeken

NLP alkalmazása néhány életterületre, szakmára, kiragadott példák hol hogyan lehet hasznosítani az NLP eszköztárát.

A következő cikkben néhány életterületre, szakmára akarok adni pár alkalmazási példát. Ez csak néhány kiragadott példa, igazából az NLP eszközök felhasználásának lehetősége végtelen. Teljesen az egyén kreativitására van bízva, hogy egy-egy gyakorlatot, NLP-s eszközt, modellt milyen helyzetekben és hogyan használunk. Az tanfolyamokon mi természetesen elmondjuk, hogy egy-egy gyakorlat hogyan működik, milyen helyzetekre lehet jó. A többi már csak rajtad múlik… Tanulás és gyakorlás, megtapasztalás…

Nem titkolt szándékom az is, hogy egy-egy élethelyzetben levő alkalmazási példával kedvet csináljak ahhoz, hogy érdemes lehet az NLP-t megtanulni, és használni a mindennapjainkban. 

 

A változásról általában

Ha tudatosan akarunk változni, változtatni, akkor érdemes jó célokat kitűzni. Itt változás alatt egy eredmény, egy siker elérését is értem, hiszen minden elért cél, eredmény változást hoz az életünkben. Valamit elértem, valamit létrehoztam, megtanultam, jól érzem magam. Ez is mind-mind változás, amik egy célkitűzéssel kezdődnek. Ha célok mentén élem az életem, akkor azt is magaménak tudhatom, hogy én irányítom az életem. Tudatossággal haladok valami felé, és ennek a cél(ok)nak szentelem az időmet. Ezért NLP tanfolyamokon nagy hangsúlyt fektetünk a jól megformált és ökológikus célok kitűzésére. Ökológia azt jelenti, hogy megvizsgáljuk, hogy a kitűzött cél és annak következményei az harmóniában van-e az én belső rendszeremmel, és így minden porcikám támogatja a cél elérését. Mit is jelent ez? Voltál már úgy, hogy elértél egy vágyott célt, ám a kitörő öröm helyett inkább csalódottságot éreztél? Te nem ilyen lovat akartál… És lehet, hogy olyan is volt az életedben, hogy vágytál valamire, de csak halogattad, halogattad… Vajon mi akadályozott meg eddig abban, hogy elérd?

 

Akiknek receptre írnám fel az NLP-t:

A tanárok

Az NLP-t egyszerűen bevinném a tanárképzésbe. Ha tanár vagy, az NLP eszközöket ad arra, hogy hogyan tudod felkelteni és fenntartani a gyerekek érdeklődését, hogyan tudsz az összes érzékszervi csatornájukra (kép-hang-érzések-ízek-illatok) hatni a tanításoddal. Észreveheted majd, hogyan működnek a sztorik (metaforák), és mennyivel könnyebben tudod metaforákkal átadni az anyagot. Elkezded majd más szemmel figyelni a viselkedéseket, és rájöhetsz, hogyan érdemes rögzítéseket alkalmazni a nebulóknál annak érdekében, hogy figyeljenek rád, lenyugodjanak, vagy éppen aktivizálódjanak, amikor szükséges. Rögzítés az, amikor valamilyen kiváltó inger és egy belső érzelmi állapot között idegi kapcsolat jön létre. Pl. alkalmazol egy varázsszót, amire rögtön lenyugszanak a gyerekek. Csak tudni érdemes, hogyan lehet és milyen időzítéssel létrehozni azt a varázsszót…

 

Az orvosok

Sztereotípia, és talán van némi alapja, hogy az orvosok ma még mindig a gyógyszeres kezelésekhez, terápiákhoz nyúlnak a gyógyulás érdekében, és nem embereket gyógyítanak, akikben épp most van egy betegség, hanem magát a betegségeket. Az NLP az orvosoknak hasznos eszköz lehet abban, hogy felfedezze, hogy a betegség mivoltában az elme is szerepet játszik. Vajon milyen lelki háttér húzódhat meg egy-egy betegség mögött? Milyen gondolkodási szerkezet van a betegség létrehozása és fenntartása mögött? Ha ezt az orvosok a kérdezéstechnika segítségével fel tudják fedezni, akkor a hipnotikus nyelvi minták segítségével több bátorítást adhatnak a gyógyuláshoz, könnyebben együttműködésre bírhatják a “beteget”, hogy részt vegyen egy kezelésben, megtanulhatják, hogy pozitív rögzítésekkel jobb állapotba hozhatják a lábadozókat, ezzel hamarabb felépülést elérve. Az NLP olyan eszköztár az orvosoknak, amelyikkel kiegészíthetik az orvosi protokollt, és mentálisan is támogathatják a gyógyulást.

 

Segítő foglalkozásúak, szociális munkások, ápolók, mentálhigiénés szakemberek

Sokan vannak, akik azt az életfeladatot választják, hogy támogassanak másokat, felemeljék, felkarolják, támaszuk legyen. Vannak köztük olyanok, akik nehéz sorsú emberekkel foglalkoznak. Először is nekik nagyon fontos, hogy meg tudják őrizni tartásukat, így tudnak a legtöbbet segíteni. Fontos az empátia, azonban ha érzelmileg megérint egy sors, akkor elgyengülhetek, beszippanthat a másik ember élete. Fontos, hogy legyen eszköze egy segítő embernek arra, hogy a másik életét támogassa, de azon kívül maradjon. Emellett pedig sokszor a kommunikációval tud a legtöbbet segíteni, az NLP kommunikációs eszközei (Metamodell, Milton-modell) segítenek abban, hogy segítőként a támogatottat hozzásegítse az erőforrásaihoz, hogy a figyelmét arra fordítsa neki, amerre a kiút van. Így adjon nekik hitet a változáshoz, talpraálláshoz.

 

Coachok, trénerek, terapeuták

Ma még mindig találkozom coachokkal, akiktől ha megkérdezem, hogy ismeri-e az NLP-t, akkor “hallottam már róla” a válasz. És ezzel együtt pedig számos NLP-s technikát tanítanak a képzéseken, amiről nincs kihangsúlyozva, hogy ez NLP. Azt gondolom, hogy ma az NLP-t még mindig nagyon kevesen használják és alkalmazzák a klienssel való munkában. Persze az is benne van, hogy egy szerződéses coaching célt anyagilag csak 4-5 alkalom után éri meg elérni, pedig ugyanezt a célt egy jól megválasztott NLP-s technikával lehet, hogy 1-2 alkalom után el lehet érni. Korábbi cikkemben már írtam az NLP fejezeteiről, egy coach, tréner, terapeuta mindegyik fejezet eszközeire megtalálhatja, hogyan tudja beépíteni a hétköznapjaiba.

Trénerek megtanulhatják azt, hogyan tudják a tréningjeiket még élményszerűbbé tenni, hogyan lehet az egyes feladatokat az összes érzékelési csatornával átélni, és nem csak beszélni róla. Amit a résztvevő átél, az biztosan jobban megmarad, mint amiről csak hall, vagy egy prezentációt lát. Ugyancsak fejleszthetik az előadási stílusukat, önbizalmukat a nyilvános beszédben.

 

Az NLP a hétköznapokban:

Business coachok, üzleti alkalmazások

Business coachingban általában a megbízó elég pontosan körülhatárolja a kolléga fejlesztési célját, és elvárják, hogy mindezt a lehető legkevesebb ülés alkalommal érjük el. Az NLP-ben több olyan eszköz is van, amivel eleget tehetünk a megbízó elvárásainak. A business coach néhány NLP-s technikát meg is taníthat az ügyfelének, amit ő később sikerrel alkalmazhat. Az NLP-ben vannak technikák, amelyekkel a munkahelyi konfliktusokat kezelhetjük eredményesebben, fejleszthetjük a kollégák motivációját, problémás helyzeteket oldhatunk meg könnyebben, pl. nézőpont váltásos technikákkal, vagy olyanok modellezésével, akik már sikeresen megoldottak helyzeteket, elértek célokat. Üzletkötőként a rapport (rokonszenv) technikákkal hamarabb építhetünk ki bizalmi kapcsolatot ügyfelekkel, ami pedig nyilván hatással lehet a bevételekre.

 

NLP és a család és emberi kapcsolataink

Amikor megértjük azt, hogy mindenkinek van egy saját belső térképe, egy saját – csak rá jellemző – leképezése a világról, úgy is mondhatjuk, hogy egyedi világképe, akkor sokkal jobban elfogadhatjuk és megérthetjük a másik embert. Megérthetjük és felfedezhetjük, hogy mi is az a nyelv, amit a másik ember beszél, most már tudhatjuk, hogy az ő nyelve mögött is egy térkép, egy rá jellemző világkép van. Megtanuljuk, hogyan ismerjük fel a másik kommunikációjában azt, hogyan beszél, milyen megjelenítő rendszer fontos neki. Vizuális? Auditív, vagy Érző (kinesztetikus)? Ha megtanulunk az ő megjelenítő rendszerén keresztül kommunikálni, sokkal hamarabb eljuttathatjuk az üzenetünket a másik emberhez. Azt érezhetjük, hogy megértjük egymást. Hogyan változna az életed, ha azt tapasztalnád, hogy megértenek téged? Milyen gyakran érzed azt, hogy egy hullámhosszon vagy egy másik emberrel?

 

NLP és az anyagiak

A pénz mindannyiunk számára fontos eszköz ahhoz, hogy bizonyos céljainkat elérjük, ezért szeretnénk minél többet belőle. Azt akarjuk, hogy minél inkább áramoljon az életünkben a pénz. Ha nincs elég, akkor érdemes lehet megvizsgálni, hogyan gondolunk a pénzre, milyen hiedelmeink vannak vele kapcsolatban? Mik azok a pénzkezelési mintáink, amiket örököltünk felmenőinktől? Képesek vagyunk-e gazdagság és bőség tudatban lenni, vagy szegénységtudatunk van? Milyen élményeink vannak a pénzzel kapcsolatban? Vállakozni akarsz, de nem tudod megkérni az áradat? Az NLP eszköztára számos gyakorlatot ad arra, hogy megváltoztassuk azt, ahogy a pénzre gondolunk, így adva nagyobb teret a pénznek az életünkben.

 

És még sok más…

A fenti példák csak kiragadottak, ugyanis számos esettanulmány lehet még, hogy egy-egy szakmán, életterületen belül mire lehet használni az NLP-t. Arra pedig most nincs is elég terjedelem, hogy minden szakmának tippeket adjak, hogy az NLP-t hogyan tudja használni, miben jelenthet nekik hatékony eszközt. A fenti példák is csak kiragadottak, mert azt szoktam mondani, az NLP felhasználási lehetősége a kreatív elme által szinte majdnem végtelen.

 

A végére egy gyakorlat

Most a végén legyen egy önismereti gyakorlat. Gondold végig az egyes életterületeidet, pontozd le 1-10-ig, hogyan érzed magad azon a területen? Hogyan működik az a terület az életedben?

  • Energia, egészség vitalitás
  • Érzelmi és lelki egyensúly
  • Szeretet és párkapcsolat
  • Produktivitás és teljesítmény
  • Karrier, munka, hivatás
  • Anyagi jólét és életminőség
  • Hozzájárulás és hatásgyakorlás a világhoz

Melyik a leggyengébb terület? Mit gondolsz, vajon az NLP eszközeivel hány pontot tudnál rajta javítani?

 

Kapcsolódó cikk

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre 2024-ben!  Jövőre januártól új program sorozatot akarok indítani, amihez fel akarom mérni, hogy mik azok a fejlesztési célok, amik a leghasznosabbak lennének számodra ahhoz, hogy jövő évi céljaidat sikerre vidd.  Ehhez készítettem egy...

Blog háttér
tréner
Szilágyi Csaba
NLP tréner és coach


Anno 2010-ben kezdtem el foglalkozni a területtel, 2014 óta pedig rendszeres segítő-coachként működtem közre az NLP Akadémián. 2019-ben John Grinder, Carmen Bostic St. Claire és Michael Carroll által minősítve, az NLP Academy-nél szereztem meg az NLP tréneri oklevelet.

Legutóbbi bejegyzések