Miért érzed magad frusztráltnak?

Az értékrended megmutatja hogyan élhetsz kielégítő életet és azt is, mitől érezhetsz frusztrációt az életedben.

Miért érzed magad frusztráltnak?

 

Azért, mert valamilyen belső értéked nem elégítetted ki. 

Hogy mit?

Kezdjük onnan, hogy mik azok az értékeink?

Az NLP az értékeket úgy definiálja, hogy azok a magas szintű, bennünk levő általánosítások, amelyeken keresztül befogadjuk a világot, és arra a kérdésre válaszolnak, hogy “Mi az ami fontos számomra …?” egy bizonyos helyzetben, vagy akár az egyes életterületeimen. Meghatározhatják a viselkedésünket, érzelmeinket. Kritériumok lehetnek, amelyek mentén meghozzuk a döntéseinket, választásainkat.

Azt szoktam mesélni, hogy az értékeink olyanok, mint az útjelző táblák a saját térképünkön. Kijelölik az irányt, merre érdemes menni, mert arra elégedettség és öröm vár, míg ha másfelé mennék, akkor frusztrációba futhatok bele. És tulajdonképp el is érkeztünk ahhoz, honnan tudhatod, hogy az értékeid mentén éled az életed vagy éppen szembe mész velük. Ugyanis ha sok öröm és elégedettség van az életedben, az azt jelzi, hogy értékeid mentén működsz. Ha viszont frusztrált vagy, akkor épp nem veszed vagy vetted figyelembe az értékeidet. Egyszer-egyszer előfordulhat, hogy másként döntök, és kompromisszumot kötök, és egyik-másik értékemmel szembe megyek. Ha viszont ezt sokszor megteszem, és ez már hosszú ideje fennáll, hogy szembe megyek az értékeimnek, akkor előbb-utóbb a kiégés állapotába juthatok, ami még hosszabb távon akár testi-szellemi problémákhoz is vezethet. 

Érdemes ezért tisztában lenni az értékeinkkel, értékrendünkkel. 

Az alapkérdés tehát: Mi az, ami fontos? 

Végignézheted az egyes életterületeidet, és mindegyikre tedd fel magadnak a kérdéseket: Mi nekem ebben a fontos? És ha azt megkapom, akkor abban mi a fontos? És még ennél is van-e fontosabb?

Így egész értékek láncolatát térképezheted fel magadnak az egyes életterületeiden, például: a munkádban, szabadidődben, anyagiakban, egészségedben, stb. Mire fordítod az idődet? És abban mi a fontos neked? Stb.

Ok, és az miért jó, ha ismerem az értékeimet? Mert tudatosabb lehetsz a döntéseidben. Egyik oldalról megértheted, hol frusztrálod magad, másik oldalról pedig mik azok a dolgok, amik kielégítik az értékeid és ezért elégedettséggel tölt el. 

Például egy coachingban feltérképeztük egy ügyfelem munkáját, hogy ott milyen értékek vannak neki. 

– Mi a fontos a munkában?
– A kreativitás, és hogy adhatok az embereknek.
– Ok, mi a fontos a kreativitásban?
– Az alkotás. 
– És mi a fontos az alkotásban?
– Szabadnak érzem magam. Szóval a szabadság.
– Van-e még valami ami a szabadságnál is fontosabb?
– Nincs. (Közben egybevágólag rázza a fejét).
– Ok, és mi a fontos abban, hogy adhatsz az embereknek?
– Nem én függök másoktól. Azaz a függetlenség.
– És a függetlenségben mi a fontos?
– A szabadság…

Tehát két dolgot is említett az ügyfél, amiből a fontosságok hierarchiáján felfelé lépdelve elértünk a szabadsághoz, ami egy érték számára. Így megértette, hogy miért nem érzi jól magát a munkahelyén, amióta egy új főnöke van, aki folyamatosan ellenőrzi őt, kevésbé kreatív feladatokat ad neki, és nem igazán értékelik a munkáját, nem érzi, hogy adna valamit. 

Nem érezte értékesnek magát.

Persze, hiszen az értékei sérülnek. Nem éli meg a szabadságot, emiatt frusztrált. Így a coaching másik részében már beszélgethettünk arról, hogy mi lenne számára egy ideális munkahely. Később értesültem róla, hogy megpályázott egy állást egy kreatív ügynökségnél, és azóta teljesen elégedettnek érzi magát. 

Amit még érdemes tudni az értékeinkről, hogy ezek gyakran évekre, évtizedekre meghatározhatják életutunkat. Akár így, akár úgy. Épp ezért érdemes tisztában lenni velük, ami egy komoly önismereti munka

Kérdezhetnéd, hogy ha rájövök, hogy valamelyik értékem korlátoz engem, akkor mit tudok tenni? Hogyan tudom megváltoztatni az értékrendem? 

Van rá lehetőség, például egy coaching folyamatban NLP-vel. A gyakorlat azonban túlnyúlik ezen cikk keretein.

Szóval melyik életterületeden érzed magad frusztráltnak? Hogyan akarsz ezen változtatni?

Például találkozol velem coaching folyamatban, és NLP-vel segíthetek változtatni egy-egy életterületeden, hogy az értékeid mentén élhesd az életed. Abban is segíthetek, ha az értékrendeden akarsz változtatni. 

Vedd fel velem a kapcsolatot!

 

Kapcsolódó cikk

Sorsfordító 5 nap

Sorsfordító 5 nap

Mi az, hogy sors?  Sokan azt gondolják, hogy nincs befolyásuk az életük felett, az életük valami elrendeltetés következménye, a csillagok állása, vagy az univerzum, Isten teremtésének következménye. A lényeg, hogy "nem rajtam múlik". Ha viszont egy kicsit NLP-sen...

Blog háttér
tréner
Szilágyi Csaba
NLP tréner és coach


Anno 2010-ben kezdtem el foglalkozni a területtel, 2014 óta pedig rendszeres segítő-coachként működtem közre az NLP Akadémián. 2019-ben John Grinder, Carmen Bostic St. Claire és Michael Carroll által minősítve, az NLP Academy-nél szereztem meg az NLP tréneri oklevelet.

Legutóbbi bejegyzések