Hogyan tovább a célkitűzés után?

Ez a videós gyakorlat arról szól, hogy ha már letötötted az e-bookomat, amely a célkitűzésről szól, és ott elvégezted a célkitűzés gyakorlatot, akkor ahhoz ad…

Ez a cikk arról szól, hogy ha már letötötted az e-bookomat, amely a célkitűzésről szól, és ott elvégezted a célkitűzés gyakorlatot, akkor ahhoz ad támogatást, hogyan fogod azt elérni. A gyakorlat után lesz egy mély hited a célodban.

Tehát a kérdés, hogyan fogod elérni a célod, ha már kitűzted azt? A válasz egyszerű: teszel érte.

Mondhatod, hogy köszi, Te is olvasol Coelhot, meg sok más önfejlesztő írást, idézetet, de tudnék-e valami kézzel foghatóbbat mondani?

Annak idején, amikor projektvezetőként dolgoztam, akkor egy sikeres projekthez többek között az alábbiak kellettek:

 1. legyen egy jó projektterv, ami részletesen tartalmazza, hogy milyen feladatokon, lépéseken, mérföldköveken keresztül vezet az út a célig. Ezen feladatokat állítsuk sorrendbe, mi miután következik. Minél aprólékosabban írod le, hogy melyik feladat milyen lépésekből áll, annál könnyebb lesz megtenni. Egy kis, konkrétan megtehető és átlátható lépéshez mindig tudunk magunkban bőséges önbizalmat teremteni, ahelyett, hogy egyből az elefántot akarnánk lenyelni.
 2. Legyen a feladatokhoz idő hozzárendelve, azaz, legkésőbb meddig kell befejezni azt az adott feladatot.
 3. Legyenek meg a szükséges erőforrások, legkésőbb addigra, amikorra azt felhasználni szükséges. Erőforrások mindazon dolgok, amikre szükséged van a célod eléréséhez (anyag, eszköz, pénz, emberi erőforrások). Például, ha valamit meg kell vegyél, vagy elő kell fizess valamire, akkor álljon rendelkezésedre a megfelelő összeg. Ha az nincs meg, akkor az egy külön feladat, vagy részcél, hogy előteremtsd ezt az erőforrást. És itt érdemes említeni azt is, hogy nem csak a külső erőforrásaidat érdemes listázni, hanem a szükséges belső erőforrásaidat is érdemes számba venned.Például, ha a célod elérése érdekében szükséges egy prezentációt megtartanod, de a nyilvános beszéddel kapcsoladban érzed, hogy önbizalomra, bátorságra van szükséged, akkor ez egy feladat számodra, hogy ezt megteremtsd magadban. Ehhez például az NLP eszköztára számos gyakorlatot ad neked, és hozzám is fordulhatsz coachingra.Összefoglalva, minden lépéshez legyen meg, hogy milyen külső vagy belső erőforrásra lesz szükéged.
 4. Ha a célodhoz partnereket, segítőket szükséges találnod, akkor őket is listázd fel, és írd melléjük, hogy mi lesz a feladatuk, mit vársz tőlük konkrétan.

És végül pedig a következő videóban a fentebb említett NLP gyakorlat instrukcióit nézheted meg, ami a tudattalanod segítségével készít egy néhány lépésből álló “projekttervet”, NLP-sen úgy mondjuk, hogy beépíti a jövődbe ezt a célt. Ettől lesz az az erős hited a célodban, hogy ezt Te el fogod érni. Izgalmasan hangzik?

A gyakorlathoz érdemes felállni, hogy legyen helyed lépegetni egy vonal mentén. Érdemes, hogy kéznél legyen papír és toll, vagy hangrögzítő a jegyzeteléshez magadnak.

A gyakorlat során ha egy-egy lépéshez több időre van szükséged, akkor állítsd meg a videót, és folytasd, ha már megcsináltad a kért lépést.

Most, hogy megnézted a videót, még egyszer a lépések röviden, címszavakban:

 1. Az életvonalad előhívása a tudattalan múltbeli eseményein keresztül a jelen pillanaton és a jövőbeli események megjelenítésén keresztül
 2. Életvonalad levetítése a földre.
 3. Lépj bele a jelen pillanatba
 4. Nézd meg, hol jelenik meg a célod az életvonalon!
 5. Az életvonal mellett menj a célodhoz és lépj bele.
 6. Ökológiai vizsgálat, rendben van-e itt a célod?
 7. Ha szükséges, akkor az e-book alapján tekintsd át újra a célkitűzésedet, főleg az ökológiai vizsgálatot.
 8. Nézz vissza célodtól, és lépj az utolsó, a célt megelőző lépéshez
 9. Lépegess vissza az egyes megelőző eseményeken, egészen a jelenig.
 10. A jelenben fordulj a jövő felé, és nézz végig a lépéseken
 11. Ha szeretnéd, újra végig járhatod a lépéseket a céltól visszafelé lépegetve.

Kapcsolódó cikk

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre! – Kutatás

Programozd magad sikerre 2024-ben!  Jövőre januártól új program sorozatot akarok indítani, amihez fel akarom mérni, hogy mik azok a fejlesztési célok, amik a leghasznosabbak lennének számodra ahhoz, hogy jövő évi céljaidat sikerre vidd.  Ehhez készítettem egy...

Blog háttér
tréner
Szilágyi Csaba
NLP tréner és coach


Anno 2010-ben kezdtem el foglalkozni a területtel, 2014 óta pedig rendszeres segítő-coachként működtem közre az NLP Akadémián. 2019-ben John Grinder, Carmen Bostic St. Claire és Michael Carroll által minősítve, az NLP Academy-nél szereztem meg az NLP tréneri oklevelet.

Legutóbbi bejegyzések